Georgi Georgiev Georgi Georgiev
Инвеститорски контрол, Проектант

Заглавие: Алуминиева или ПВЦ дограма

Създадена на: 07 Авг 2012 21:14

Здравейте! Искам да си подменя дограмата на апартамента и избирам между алуминиева или пвц дограма. Какво ще ме посъветвате? Не искам да имам проблем с конденза. Благодаря предварително
Румен Расолков Румен Расолков
Инвеститорски контрол
Колега, ти какво - искаш да ни изпиташ дали сме в час ли?
Georgi Georgiev Georgi Georgiev
Инвеститорски контрол, Проектант
Здравей колега! Специализиран съм в пътната инфраструктура и тази тема ми е далечна. Говоря с колеги и специалисти, които ми дават различни мнения. Нуждая се от мение на специалисти в бранша, за да мога да си взема вярното за мен решение. Каква е вашата препоръка?
Hristin Haralanov Hristin Haralanov
Инвеститорски контрол
Здравейте! За жилищни апартаменти и къщи използваме само ПВЦ дограма. В момента има много голямо предлагане. Някои от евтините дограми пестят от вътрешна армировка на дограмата, обков, рециклиран материал и други. Запитайте фирми, съберете оферти и разчитайте на мен при нужда
Атанас Иванов Атанас Иванов
Проектант
Недостатък на PVC е че старее (20-30 години) за разлика от алуминия , защото е с органичен произход. По същата причина е и по-податлив на промените в климата и при големи температурни амплитуди структурата на материала се нарушава. Плюсовете на PVC дограмата са, че задържа по-успешно топлината в помещението, кондензира влагата по-трудно от алуминия и в комбинация с качествен стъклопакет спестява средства. Изработката на PVC профилите изисква по-малко инвестиции, което в края на краищата понижава цената на дограмата.
Ивайло Костадинов
Компютърен специалист
Има ли значение, колко камерна е дограмата?
Атанас Иванов Атанас Иванов
Проектант
Без добре изолиран, качествен стъклопакет няма значение колко камерна и скъпа е PVC дограмата, защото по ефективност се изравнява с дървената дограма.

Стефан Семерджиев Стефан Семерджиев
Интериорен дизайнер, Проектант
Въпрос - кой стъклопакет наричаш качествен?
Атанас Иванов Атанас Иванов
Проектант
Давам ти вариант - стъклопакет с "К" (нискоемисийно) стъкло е два пъти по-добър изолатор от обикновения стъклопакет. Така нареченото "К"-стъкло, изолира топлината да не излиза навън, но позволява да влиза отвън навътре. Този стъклопакет е подходящ за помещения със северно изложение, които през зимата много трудно се отопляват. Ако обаче фасадата е изложена на пряка слънчева светлина се получава парников ефект.
Атанас Иванов Атанас Иванов
Проектант
Съществува по-добър вариант, стъклопакет съставен от стъкло "Sunenergу" който притежава отличните енергийни характеристики на "К"-стъклото, но пропуска повече светлина и е подходящ за помещения с южно изложение.
Anatoli Gyurov Anatoli Gyurov
Други, Инвеститорски контрол
Здравейте и от мен, по долу в прикаченият линк може да намерите доста полезна информация.
http://www.voroshilov.com/?page=Subpage&PageID=12&TabPage=28

P.S Случайно попаднах на информацията, не съм служител на Ворошилов.
Димитър Георгиев Димитър Георгиев
Климатизация и отопление
Често обикалям чуждите домове и се сблъсквам с най-различни проблеми от страна на дограмите. Когато е нова PVC дограмата всичко е наред. Но след време започва да се криви самия профил. И при силен вятър на вън се чува свистене. Криви се в буквалния смисъл. По добрия вариант е Алуминиевата дограма. А най-добрия вариант е Дървената. Но тя е още по скъпа от алуминиевата. Аз лично бих си сложил дърво.
Виж немската PVC. Тя старее най-бавно. Това го знам от търговците :)
Успех при избора (like)
Димитър Калинов
Дограма и стъклопоставяне
малко късно се включвам, но се надявам да бъда полезен. Добрата PVC дограма не прави конденз. Алуминиевата е много здрава и качествена и като цяло я предпочитам, но при нея има някои особености. Има два варианта алуминиева дограма - с прекъснат термомост и с непрекъснат термомост. Масово преди няколко години се слагаше дограма с непрекъснат термомост, която ПРАВИ КОНДЕНЗ. Просто съдържа в себе си само метал и когато се сблъска горещия въздух от стаята със студения профил се образува влага. Алуминиевата дограма с прекъснат термомост има поставена pvc вложка, която не позволява профилът да изстине толкова много, колкото чистият алуминии. Алуминиевата дограма с прекъснат термомост или т.нар топъл профил не образува конденз. Проблемът е, че този вид алуминии е много скъп. Между PVC дограма и алуминиева с прекъснат термомост хората избират pvc-то. Иначе спор няма, че между дървена и останалите два вида не може да се направи сравнение, но и между цената им не може :). Лично мой съвет е да се сложи едно хубаво PVC -5 или 6 камерно от профил Rehau, KBE, Kommerling и двоен стъклопакет със стъкло 4 сезона.
Dimitur Jordanov
На мен ми се ще някои да ми каже заслужава ли си да купя KMG профил на промоция от master-plastik.com цената е много ниска, но не знам дали си заслужава да взимам четирикамерен профил. Моля дайте ми съвет как да постъпя, предварително благодаря.
Легенда:
- въпрос
- отговор на зададения въпрос