Пламен Иванов
Инвеститорски контрол

Заглавие: Нови технологии

Създадена на: 10 Юни 2012 14:49

Коментар и разискване на новите технологии в битовата климатизация.
Пламен Иванов
Инвеститорски контрол
Става на въпрос за иновационното решение, което съчетава в себе си няколко технологии с цел икономия на енергия, максимален комфорт при употреба и екологично чисти материали, а именно термопомпените системи въздух-вода.
Както всички знаят изходния продукт на тази система е горещата вода, която може да се използва за отопление, в банята, в кухнята и т.н.
Искам да разисквам с колеги които са монтирали на частни клиенти такива системи какви са отзивите на ползвателите?
Разбира се коментари могат да дават и други специалисти, а не само от раздел климатизация.
Ivan Ivanov
Здравей колега.
Аз познавам един мой съученик, който си монтира такава система на DAIKIN. Ще приказвам с него за плюсовете и минусите на системата и ще го коментирам. Само, че той има и допълнително слънчеви клетки. Предполагам, че работят в синхрон с някаква сериозна автоматика ( той е КИП и А инженер ).
Въпроса е много интересен...
Rumen Neshev
И аз отдавна търся някой да даде повече разяснения около въпросните термопомпи с БГВ...
Дора Илиева
Брокер недвижими имоти
С нетърпение очаквам коментарите по темата.
Павлин Арменски
Малко не ми е ясно как така климатик ще прави топла вода, но ще изчакаме коментарите на умните глави. Да ни разяснят как става тоя номер че нещо не мога да разбера...
Atanas Chernev
Дърводелски и мебелни услуги
Хайде нема ли някой да коментира за тези машинки???
Doncho Donev
Здравейте на всички. Наскоро четох че една софииска фирма е пуснала своя термопомпа само на отопление с мощност 12KW като запазва 80% от КПД-то си при минус 15С, и струвала само 6000 лв. без монтажа разбира се... Обаче много колеги които питах силно се съмняваха със изнесените данни. Още повече че е само едно външно тяло което работи само за отопление и няма допълнителна консумация на топла вода което е с отделен модул доколкото знам. Въпроса е-може ли да се постигне такова КПД при термопомпа, при положение че за да има нормално радиаторно отопление е необходимо поне 65-70С на водата?
Костадин Стоянов
ВиК инсталации, Електротехник, Климатизация и отопление
Здравейт на всички. При термопомпите не се изчислява КПД а коефициент на трансформация на електрическа мощност в топлинна. Те не са нищо ново, просто някой инжинер се е сетил, че при работа на хладилна машина от кондензатора се отделя топлина (прав и обратен цикъл на Карано). Така работят, както хладилниците и фризерите, така и климатиците. При термопомпите няма дирекно загряване или охлаждане на жилищните помещения от фреона в климатичната машина, а се ползва да загрява или охлажда водна инсталация. При тях се препоръчва използването на водно-подово отоплителни инсталации или конвектори, тъй като радиаторите са неефективни за охлаждане на помещения, а и мощноста им се изчислява при температура на входящата вода 60 градуса по Целзий. Температурата на водната инсталация при термопомпите е 40 градуса по целзий, или най много 57, но изходната им мощност намалява за сметка на входящата. За препоръчване са термопомпи тип вода-вода, понеже коефициентът на трансформация при тях е по-висок, работят в по облекчен режим, а и няма опасност от замръзване на изпарителя в режим на отопление, както е при въздух-вода, когато околната температура падне под -10 - -15 градуса по Целзий.
Пламен Иванов
Инвеститорски контрол
Много добре си описал принципа на действие колега Стоянов. Точно това беше и моята идея - да разискваме темата. По принцип наистина няма нищо ново при термопомпите, но вече става на въпрос за машини с изходяща вода от 85 градуса, което променя начина на мислене и съвсем спокойно може да се "закачи" на радиаторно отопление. Още по - вече, че тази температура е измерена при 0 градуса, което значи че при минус 15 входящата температура на водата ще е приблизително около 55 - 60 градуса, което е жизнен минимум при радиаторното отопление. Тези данни които дават производителите според мен са малко преувеличени. И идеята за този форум е точно такава: някой колега дали е монтирал такава система в частен дом и съответно дали е наблюдавал как се държи тя при екстремални условия. Естествено, че много зависи от условията където е монтирана, от топлотехническите характеристики на сградата и от други фактори.
Много се радвам, че анализираме темата така, като по - този начин даваме много ценна информация на всички които ги интересуват проблемите в отоплението и климатизацията.
Костадин Стоянов
ВиК инсталации, Електротехник, Климатизация и отопление
Колега Иванов, позволи ми да не се съглася с теб. Използването на термопомпа само за отоплиние с радиаторна инсталация, ми звучи като "купих си най-мощния и скъп компютър на пазара за да си проверявам мейла" :) . От опита ми в изграждането на термопомпени инсталаций съм достигнал до извода, че най-ефективно е изграждане на водно-подова инсталация за отопление и конвекторна за охлаждане. Поради факта, че ако правим инсталацията в обзаведена къща или апартамент е доста скъпо и много работа да се изгради водно-подова инсталация, тъй като трябва да се изкърти цялата подова замаска, а и след полагането може да се окаже че е по-висока и налага преправянето на врати, препоръчвам само конвекторна инсталация. Друга причина за това мое решение е натовареността на компресора. Основен проблем при направа на термопомпените инсталаций в България е неправилно изчисление на необходимата мощност, а от там увеличаване на работата на компресора, което довежда до краткият му живот.
Българските производители не дават гаранция на компресора, тъй като не е тяхно производство и от там клиентите остават силно недоволни. Все пак един компресор струва минимум 2000лв., които клиентът трябва да извади за да възтанови работата на инсталацията.
Увеличаването на топлоотдаващата площ и намаляването на температурата от своя страна намалява натоварването на компресора, а от там експлотационния период и разхода на енергия. Е съгласявам се че това увеличава инвестицията, но пък в последствие е по-добре.
Друг момент е температурата на кипене на фреона. В съвремените охладителни и климатични машини се ползва фреони от типа 409, 410, 410А и т.н. точката на кипене на които е от порядъка от 65 до 75 градуса по Целзий. Така че не ми се вярва изходната температура да достига 85 градуса.
P.S. имам предложение да си говорим на малки имена или ти, все пак тук сме се събрали да обсъждаме общи теми и можем да сме приятели.
Пламен Иванов
Инвеститорски контрол
Здравей Коста.
Нямам нищо напротив да се обръщаме един към друг на малки имена. Още по-вече, че така ще скъсим дистанцията. Може да поспорим доста за точките на кипене при новите фреони, но не виждам смисъл да го правим, защото ще водим диалогов спор само ограничен кръг от хора. А моята идея беше да разискваме плюсовете и минусите на всички видове нови технологии за отопление и охлаждане, така както си направил и ти, за което много ти благодаря. Сега всеки който чете нашите "размисли и страсти" по въпросите касаещи различните технологии и начини за климатизация, ще може да придобие по-ясна представа за тях. Отново се съгласявам с тебе за основния проблем при термопомпите, а именно: неправилните изчисления за необходимата мощност на термопомпата. Това разбира се води до много проблеми след себе си като: бързо износване, екстремно нисък КПД в кризисни моменти, висока консумация на енергия която обесмисля самата инвестиция и др. Така стгам до извода, че все още експлоатацията на термопомпи в България е на доста ниско ниво, и то не само търговско, а и като начин на мислене.
Смятам да изместя малко темата на разговор и да дам нова, която предполагам ще доведе също до приятна полемика с Коцето ( а може и с други колеги ), а именно:
Охлаждането чрез изпаряване. Това е един адиабатичен процес с постоянна енталпия:
Топлината за изпаряване на водата, се взима от въздуха, като по този начин се снижава температурата на изходящия въздух.
Доколкото аз знам, топлинната енергия на въздуха има два компонента а)чувствителна топлина. Това е по-точно тази, която се усеща и оценява. б) латентната топлина, т.е. енергията, която се използва за изпаряване на водата.
Изпарителните охладители повишават латентната топлина и намаляват чувствителната такава. По интересното в случая е, че процесът се осъществява на практика без добавяне или намеса на някаква външна енергия. Според мен силно се съмнявам една такава система, работейки на този принцип, да успее да намали температурата на въздуха с повече от 5 градуса при относителна влажност на въздушната среда около 50-60%. Но пък от друга гледна точка ресурсите за постигане на тези резултати, използвани в тези системи са направо невероятни ( 8000 м3/въздух - 1,4 kw/h електроенергия и 100 л./8 часа полезна работа ).
Отново очаквам с нетърпение коментарите по тази нова тема.
ИЛИЯ ЦВЕТКОВ
Климатизация и отопление
Здравеите колеги първо по въпроса на Пламен Иванов за адиабатното охлаждане то е подходящо за открити площи защото създава много голяма влажност.
А сега за термопомпените инсталации това е най новото което може да се намери на пазара в България за отопление и охлаждане. Няма да изпадам в подробности относно принципа на работа но съм монтирал няколко такива инсталации и поддържам доста такива на частни и фирмени клиенти. Относно икономията от личен опит ще ви кажа, че по икономично на този етап няма не мъкнеш дърва въглища пелети и не боядисваш всяка година. По просто казано топлиш и се охлаждаш на копче. Цената на една такава инсталация не се различава кои знае колко от цената на една парна инсталация.На пазара има достатъчно качествени термопомпи на български производители или вносни на различни цени с пълна гаранция включително и на компресора.
Вариантите на термопомпени инсталации са много като най често използваните са вода/вода и въздух/вода с БГВ или без БГВ. Хубавото на тези системи е, че могат да се дублират с други резервни системи за много ниски температури за да се намали първоначалната инвестиция.
Все пак съветът ми към всички които искат да си изградят такава инсталация да се консултират с хора които знаят за какво става дума защото тук е важно всичко термопомпата инсталация системите за контрол и защита. Защото добра термопомпа с лоша инсталация или обратното е проблем. ако някои има конкретни въпроси нека ги напише ще му отговоря по възможно най добрият начин.
Пламен Иванов
Инвеститорски контрол
Здравей Илия.
Надявам се, че ще ми разрешиш да се обръщам към тебе на малко име ( все пак сме колеги ). Изключително добре подходено към темата от твоя страна. Наистина добре функциониращата термопомпа е съвкупност от добре пресметнати параметри, добра инсталация, добър подход, и накрая ако е изградена от професионалисти които знаят какво правят, съм сигурен, че тя ще работи много добре.
В този смисъл би ли споделил какви са често срещаните проблеми при поддръжката и профилактиката на термопомпите според теб. Все пак след като поддържаш такива инсталации трябва да имаш вече наблюдения върху това как се държат различните машини при различни обстоятелства и натоварвания.
Наш колега миналата седмица ми се похвали, че си е купил термопомпа с модул за БГВ. Не разбрах обаче каква мощност е машината но ще науча. По - интересното в случая е, че той иска да го интегрира с слънчеви колектори които вече има изградени. На мен лично ще ми е много интересно да разбера как ще осъществи контрола на цялата тази бъдеща система, като се има на предвид, че има и комбиниран бойлер ( ток и колектори ). Става въпрос за топлата вода разбира се. Също така трябва да се знае, че той не обича много КИП и А. Ще ми бъде крайно любопитно да видя как ще я подкара цялата система с минимална автоматика. Не знам дори и какви са му системите за защита. Имаш ли такива системи изградени за да споделиш опита си?
Благодаря ти предварително.
момчил бояджиев момчил бояджиев
Климатизация и отопление
Здравей те,не е чак толкова сложно.Трябва освен бойлер за соларите да се монтира и буферен съд и трипътен вентил на серпентината на бойлера от соларите,но управлението на цялата система не е просто,но не е и много сложно.
момчил бояджиев момчил бояджиев
Климатизация и отопление
Здравей те,не е чак толкова сложно.Трябва освен бойлер за соларите да се монтира и буферен съд и трипътен вентил на серпентината на бойлера от соларите,но управлението на цялата система не е просто,но не е и много сложно.
Димитър Георгиев Димитър Георгиев
Климатизация и отопление
Мой колега си направи битова термопомпа с помпа на най-обикновен климатик сплит. Като използва само външно тяло. Човека захранва директно колектора, който разпределя водата по етажите. Тъй като е много малък климатика и е експериментално се използва за битова вода само. Не е за отопление. Вече 10г функционира успешно. Като принципа на действие ви е ясен. М/у другото аз съм си направил подробна схема за същото. Ще използвам външен агрегат за затопляне на битова вода в бойлер. Имам климатик 18Btu и 80 литров бойлер. Проблема е че нямам време кога да си развия идеята, защото имам адски много работа с клиенти.
Успех на всички :)
Димитър Георгиев Димитър Георгиев
Климатизация и отопление
М/у другото в момента имам 4 обекта на които правя соларна система за битова вода и отопление. Безпорно пак ще пиша само да приключа всичко.
Dimitur Jordanov
Да климатиците със сплит системи са добри. Аз не знам дали е позволено, но ще предложа на всеки, който иска да прочете повече за термопомпата и климатици сплит ето тази чудесна статия написана грамотно от истински експерти http://blog.megaelectronics.bg/?p=1240
Легенда:
- въпрос
- отговор на зададения въпрос